Behandling af PTSD

Behandlingsområder
Behandlingsområder

PTSD

PTSD, eller posttraumatisk belastningsreaktion, er en slags psykologisk efterreaktion som for nogle kan optræde som følge af én eller flere traumatiske begivenheder. Det er almindeligt at opleve efterreaktioner efter voldsomme begivenheder. Man taler således først om PTSD når efterreaktionen ikke fortager sig over tid og symptomerne har en styrke, som gør det svært at fungere optimalt i dagligdagen.

Ved PTSD kan personer være plaget af flash-backs, hvilket vil sige, en slags genoplevelse af traumet som opstår i form af påtrængende erindringer eller tilbagevendende mareridt. Personer vil typisk opleve et stærkt ubehag for de situationer, som kan minde om den traumatiske begivenhed, og vil derfor forsøge at undgå alt som minder om traumet.

Personer med PTSD kan have problemer med at huske traumet eller have huller i hukommelsen. Man vil opleve at have højt alarmberedskab og være tilbøjelig til at være sammenfarende. Herudover optræder der ofte symptomer som søvnproblemer, koncentrationsbesvær, øget irritation og vredesudbrud, angst, depression og selvmordstanker.

Behandling af PTSD

Ved behandling af PTSD vil vi i terapien få kortlagt en slags mønster over PTSD’en. Vi kigger særligt på hvordan man responderer, når ubehagelige tanker og følelser opstår. Fra forskningen ved vi nemlig, at vores måde at tackle ubehaget på, er en ret væsentlig faktor for både udvikling og vedligeholdelse af PTSD.

 

Mange udvikler strategier så som undgåelse, tankeundertrykkelse, misbrug, hyperfokusering på trusler, bekymring, omfattende forsøg på at udfylde hukommelseshullerne eller besvare ’’hvis bare- tankerne’’.

Intentionen med brugen af stratgierne handler i bund og grund om at regulere ubehag. Desværre har strategierne en paradoksal effekt, da vi får holdt liv i vores symptomer i forsøget på at slukke for dem.

Vi har gode erfaringer med behandling af PTSD og er specialiseret indenfor området. Tag endelig kontakt til os hvis du er i tvivl om noget. Vi står altid klar til at svare på spørgsmål.

Scroll to Top

Uforpligtende samtale

Har du brug for sparring eller tidsbestilling er du velkommen til at give mig et kald.