PTSD: De larmende og de mere stille katastrofer
Kender du til PTSD eller Posttraumatisk belastningsreaktion? Måske forbinder du diagnosen med soldater, der kommer hjem fra fronten med rygsækken fyldt med krigstraumer? Dette er også korrekt, men det er langt fra hele sandheden. De traumer, der kan give PTSD, kommer i mange afskygninger.
Hvordan får man PTSD?
For at være i risiko for at udvikle PTSD, skal du som udgangspunkt have været udsat for en begivenhed eller situation, der er exceptionel truende eller har katastrofeagtig karakter. Voldtægter, totur, voldelige overfald, kidnapninger, mordforsøg, alvorlige, potentielt livstruende ulykker, incest, naturkatastrofer, at være vidne til andres voldsomme død eller lemlæstelse osv. er alt sammen eksempler på traumer, der kan give PTSD. Situationer, som nær sagt alle ville blive voldsomt berørt af.
PTSD kan også udvikles på andre måder. Det kan være, at du udefra set har været i en situation, der ikke helt havde katastrofekarakter, men hvor du under hændelsen selv oplevede, at dit liv eller helbred var i fare. Du kan også have været udsat for mange, svært belastende hændelser over tid, der til sidst får bægeret til at flyde over. Det kan fx være, at du har levet med psykisk vold, og dermed været i mange, gentagende situationer, som har været stærkt nedbrydende og ødelæggende, men ikke direkte farlige og livstruende.
Endelig kan man også til tider se, at den begivenhed, der udløste PTSD-lidelsen, ikke i sig selv havde exceptionel truende karakter, men at den reaktiverede en ældre, voldsom begivenhed. En begivenhed, der ikke gav anledning til PTSD, efter den havde fundet sted, men som nu – nogle gange mange år senere – bliver vakt til live igen.
Højrisiko jobs:
Der findes nogle job hvor risikoen for at udvikle PTSD er forhøjet. Det gælder fx ambulancereddere, brandmænd, nødhjælpsarbejdere, logomotivførere, politi- og fængselsbetjente, læger og sygeplejersker på traumecentre, pædagoger på fx bosteder, psykiatrisk personale osv. I disse jobs skal man derfor være ekstra opmærksom på sit mentale helbred, hvis man mærker nogle af de PTSD symptomer som bliver beskrevet senere i teksten.
Hvor udbredt er PTSD?
Ovenstående betyder selvfølgelig ikke, at alt kan give dig PTSD. Langt fra. Skænderier, små ulykker, skilsmisser, tab, fyringer, og andre belastninger, der kan være i dit liv, giver ikke anledning til PTSD. Du kan også sagtens have været udsat for et traume uden at udvikle PTSD.
Man anslår, at 20-50% af et lands befolkning (tallet varierer afhængigt af, hvor i verden man bor) vil opleve mindst et svært traume i løbet af deres liv. Alligevel er forekomsten af PTSD i fx Europa ikke højere end ca. 3 % for kvinder og 0,9 % for mænd. Vi mennesker kan altså overkomme meget. Hvad der er afgørende for om, du får PTSD eller ej, kan være svært at sige, men flere faktorer kan øge risikoen. Det gælder fx psykisk sygdom forud for hændelsen, hvis begivenheden er sket meget pludseligt, og hvis du har oplevet, at du ingen kontrol havde i situationen.
PTSD symptomer
PTSD kommer, som andre psykiske lidelser, i mild, moderat og alvorlig form. Udover at du skal have været udsat for en alvorlig begivenhed, som ovenfor beskrevet, er der en nogle specifikke PTSD symptomer eller en række kriterier, du skal opfylde for at have PTSD.
PTSD Symptomer 1: Genoplevelsessymptomer
For det første skal du have det, man kalder genoplevelsessymptomer. Det betyder, at du genoplever den alvorlige hændelse enten i form af flashbacks, mareridt eller påtrængende erindringer.
Et flashback er et meget specielt fænomen, hvor du reelt oplever, at du er tilbage i den grufulde situation. Det handler altså ikke om, at du tænker tilbage på oplevelsen og dermed bliver følelsesmæssigt påvirket, men at du føler, at du er i den igen – at du oplever, at du er tilbage igen sanseligt eller kropsligt og følelsesmæssigt. Flashbacks kan komme på alle sansemodaliteter, hvilket betyder, at du enten ser det udspille sig igen for øjnene af dig, hører det ske igen, mærker det på din krop igen osv. Du kan have kropslige og følelsesmæssige flashbacks, hvor det kropsligt og følelsesmæssigt er præcis som at være tilbage.
Et andet genoplevelsesfænomen er mareridt, hvor du igen og igen drømmer om begivenheden eller har mareridt, der tematisk er relateret til begivenheden. Mareridtene er ofte meget livagtige og skræmmende og kan påvirke dig længe efter, du er vågnet.
Endelig kan du have påtrængende erindringer, som betyder, at tanker om traumet ufrivilligt trænger sig på i tide og utide med stærkt ubehag til følge. Genkender du ikke genoplevelsessymptomerne, kan du fortsat have PTSD. I så fald skal du leve op til det kriterie, der handler om, at du oplever stærkt ubehag, hvis du udsættes for omstændigheder, der minder om traumet.
PTSD Symptomer 2: Undgåelsesadfærd
Mens du er i den traumatiske situation, kommer din hjerne på overarbejde, da den forsøger at finde en måde, hvorpå du kan komme ud af situationen igen, så du kan overleve. Det betyder, at din hjerne, mens den traumatiske begivenhed finder sted, suger alle indtryk til sig.
Efterfølgende kan du komme til at associere nogle af de ”neutrale stimuli” der var til stede, med det farlige og ubehagelige, der fandt sted. Det betyder, at almindelige ting – som fx bestemte ord, lugte, lyde, farver, datoer, genstande, steder, aktiviteter, bestemte berøringer, mennesker med særlige karakteristika, noget bestemt musik osv. – pludselig fremkalder en stærk angst, når du kommer i berøring med det. Af samme årsag begynder du måske så vidt muligt at undgå de ting. For nogle bliver undgåelsen så udbredt, at de har vanskeligt ved at leve et almindeligt liv, men i stedet isolerer sig i hjemmet. For andre er der primært tale om, at man prøver at undgå at tænke på og tale om det traumatiske. Dette kan nogle gange medføre, at man pisker derudaf for at undgå at komme i kontakt med sine tanker og følelser. Fælles for alle med PTSD gælder, at der altid vil være en grad af undgåelse.
PTSD Symptomer 3: Hyperarousal
Det sidste PTSD symptom, du skal opfylde for at kunne få en PTSD-diagnose er, at du enten har helt eller delvist hukommelsestab i forhold til den traumatiske oplevelse (kaldet amnesi) eller har symptomer på, at dit nervesystem er i vedvarende alarmberedskab, eller du har udviklet en psykisk overfølsomhed. De sidste to PTSD symptomer viser sig fx ved, at du har søvnproblemer, koncentrationsbesvær, at du let bliver forskrækket og farer sammen samt at din lunte er kort, hvorfor du kan have hyppige vredesudbrud eller en vedvarende følelse af irritation. Endelig kan du opleve, at du er mere på vagt, hvilket f.eks. kan betyde, at du konstant skanner dine omgivelser.
Når dit nervesystem er i ubalance på denne måde, vil du typisk opleve, at du bliver meget mere følsom over for lyde, synsindtryk og andre sansestimuli. Det kan i sidste ende betyde, at du udvikler ”sekundær undgåelse,” fordi sådan noget som fx en tur i supermarkedet pludselig bliver ubehageligt eller udtrættende. Sekundær undgåelse betyder med andre ord, at du begynder at undgå ting, steder og aktiviteter – ikke fordi du forbinder dem med det traumatiske, men fordi dit nervesystem ikke tåler så mange indtryk.
Andre PTSD symptomer:
Med til billedet af PTSD symptomer hører ofte en følelsesmæssig fladhed eller ”bedøvelse”, hvor du har svært ved at mærke dine følelser, også følelser af fx glæde. Måske trækker du dig væk fra andre mennesker i større eller mindre grad, og angst, depression, selvmordstanker og evt. misbrug er ikke ualmindelige følgesvende til PTSD. På samme måde kan det være, at du slås med svære følelser af skam, skyld og vrede. Endelig kan PTSD symptom være at du sandsynligvis vil opleve, at dit syn på dig selv, andre mennesker og verden ændres efter en traumatisk oplevelse. Dit verdensbillede er rystet. Pludselig opfatter du måske dig selv som sårbar eller udsat, verden føles ikke længere tryg, og hvis den traumatiske hændelse skyldes et andet mennesker, vil du nemt kunne udvikle en mistillid over for andre.
For at opfylde kriterierne for en PTSD-diagnose, skal ovenstående PTSD symptomer har varet ved i mindst en måned, da langt de fleste vil have ovenstående symptomer umiddelbart efter eller kort tid efter en traumatisk begivenhed, men for hovedparten vil symptomerne lige så stille klinge af igen, og så er der ikke tale om PTSD.
Hvad kan du selv gøre?
Erkend hændelsens alvor og undgå bagatellisering
I første omgang handler det om at erkende, at du har været udsat for noget voldsomt, som har sat sig spor. Det kan især være vanskeligt, hvis du ikke har været i en enkeltstående hændelse af katastrofekarakter, hvor det er tydeligt for alle, inklusive dig selv, at du har oplevet noget exceptionelt truende. Har du fx været offer for psykisk vold, kan du komme til at fortælle dig selv noget i retning af: ”Han/hun slog mig jo aldrig” og ”Han/hun var jo også sød meget af tiden.” Hermed kommer du til at bagatellisere det, du har været udsat for. På samme måde kan dine omgivelser møde dig med uforståenhed: ”Jamen der skete jo ikke noget/du overlevede jo/ nu må du komme over det og se fremad.” Det kan nemt afholde dig fra at søge hjælp og i stedet betyde, at du skammer sig over de PTSD symptomer, du oplever. Så den første opgave, du står over for, er at erkende hændelsens (eller hændelsernes) alvor.
Drag omsorg overfor dig selv
Den næste opgave er at forsøge at møde dig selv med samme forståelse og omsorg, som du ville møde et andet menneske, der havde oplevet det samme som dig. Dette indebærer bl.a. at acceptere dine reaktioner, også selvom du føler, at du ikke kan genkende dig selv. Kræv ikke det samme af dig selv som tidligere, forsøg så vidt muligt at gøre ting, der har en beroligende effekt på nervesystemet, sørg for at få spist, sovet og motioneret, undgå så vidt muligt euforiserende stoffer og alkohol til at dumle dine PTSD symptomer og brug dit netværk til at opnå støtte og tryghed.
Opsøg PTSD behandling hos psykolog med speciale i PTSD
Herudover er det vigtigste, du kan gøre at søge professionel hjælp. I terapi får du mulighed for at bearbejde din oplevelse, hvorved PTSD symptomerne mindskes eller helt ophører. Du kan også få hjælp til at generobre dit liv, hvis det aktuelt er meget præget af angst og undgåelse. Vid at de fleste med PTSD får det bedre over tid.
Vi står klar til at hjælpe dig i klinikken.