Pure O – OCD uden tvangshandlinger?

OCD kan komme i alle former. Der er aldrig to klienter, som oplever et fuldkomment identisk forløb, på trods af mange fællesnævnere. Den type OCD, som de fleste kender, er den overvejende kompulsive tilstand. Her fylder tvangshandlingerne mest og er synlige, både for den berørte og omgivelserne. Denne form har således et mere synligt udtryk og kaldes populært for ’’pure C’’. 

Pure O

Omvendt kan OCD også ramme i en form hvor tvangstankerne fylder mest, hvilket populært kaldes ’’pure O’’.  Begrebet Pure O er lidt misvisende, da det får os til at associere til fraværet af tvangshandlinger. Ved pure O indgår også tvangshandlinger. Tvangshandlingerne har bare en anden udtryksform. De er mere mentale og derfor også mere usynlige, både overfor klienten selv, men også overfor andre. Begrebet overvejende obsessiv tilstand er derfor mere dækkende. Selvom hovedparten af tvangshandlingerne er mentale, kan der også forekomme fysiske tvangshandlinger som eksempelvis at søge bekræftelse eller gå til bekendelse hos andre. 

Nogle klienter med Pure O er faktisk ikke klar over at de lider af OCD. Ofte tror de, at man SKAL have omfattende fysiske ritualer eller vaske hænder hele tiden. Indholdet af de tanker som ofte fylder hos klienter med overvejende obsessiv tilstand, spiller også en vigtig rolle for vores kendskab til denne type OCD. Typisk er indholdet moralsk forkasteligt, pinligt, perverst eller forbudt. De pinsomme og skamfulde tanker gør det derfor svært at tale om med andre. Man vil typisk frygte andres respons. Og frygte at blive misforstået eller vurderet som et dårligt menneske, hvis man fortæller om tankerne. Desværre er der, netop af den årsag, mange som går forpinte rundt i årevis med ubehandlet OCD.

Den gode nyhed er, at der er god hjælp at hente til dig med overvejende obssessiv tilstand.

Som professionel ved jeg heldigvis godt, at du ikke er en dårlig person. Tankerne- uanset indhold- fortæller altså ingenting om dig som menneske. Kun, at du er ramt af overvejende obsessiv tilstand.

Book en tid hvis du har brug for hjælp til din OCD 

Pure O
Scroll to Top

Uforpligtende samtale

Har du brug for sparring eller tidsbestilling er du velkommen til at give mig et kald.