’’HVAD NU, HVIS JEG ER PÆDOFIL?’’

ET BLOGINDLÆG OM SEKSUELLE OG PÆDOFILE TVANGSTANKER.

Når tvangstankerne omhandler pædofili eller seksualitet, er man særligt udfordret. Fordi tematikken er tabubelagt og skamfuld, så vil man naturligt frygte at blive dømt som et dårligt ellers pervest menneske. I dette blogindlæg kan du blive klogere, på hvad OCD er, samt hvad der er karakteristisk for en person med OCD og til sidst få nogle eksempler på, hvordan tvangstanker og tvangshandlinger indenfor det pædofile og seksuelle tema kan se ud.

HVAD ER OCD?

OCD består af tvangstanker og tvangshandlinger. Tvangstanker kan ramme i form af uønskede, påtrængende og ubehagelige billeder, impulser eller verbale tanker. Fælles for tvangstankerne er, at de er ufrivillige og ubehagelige, og de efterlader de personen med en følelse af tvivl. Som forsøg på at mindske ubehaget eller følelsen af tvivl, igangsætter personen en række af handlinger, som har til formål at slukke for ubehaget. Disse handlinger betegnes som tvangshandlinger. Tvangshandlingerne kan både være fysiske og mentale.

Tematikkerne eller indholdet i tvangstankerne indenfor OCD kan være meget forskellige. Man kan have et eller flere specifikke temaer, og temaerne kan også ændre sig løbende gennem tiden. Nogen oplever også at have det samme tema gennem en lang årrække.

Tematikken er ofte pinlig eller skamfuld, men det er vigtigt at forstå, at tankernes indhold ikke siger noget om dig som person. Faktisk nærmere tværtimod. Så er personer med OCD ofte meget tænksomme og analyserende, med høj moral og med en veludviklet samvittighed, ansvarsfølelse og skyldfølelse. Måske er det også en af årsagerne til, at tvangstankerne bliver taget meget seriøst når de melder deres ankomst.

Tvangstanker med seksuelt eller pædofilt tema:

Seksuelle og pædofile tvangstanker er ligeså almindelige tematikker som alle andre OCD tematikker. Indholdsmæssigt er de tabubelagte og skamfulde og derfor ikke just den slags tanker, som vi deler med kollegaerne over frokostbordet. Indholdet af tankerne gør dem hverken reelle eller sande, men medvirker desværre til, at folk ikke søger hjælp og får behandling for deres OCD. I stedet føler de sig forkerte og går forpinte rundt med overbevisningen om, at de er dårlige mennesker. 

Her kan du se nogle eksempler på tvangstanker og tvangshandlinger, som centrerer sig om det seksuelle og pædofile tema:

Eksempler på tvangstanker med seksuelt eller pædofilt tema:

Hvad nu, hvis jeg tænder seksuelt på min far?

Åh nej, er jeg seksuelt tiltrukket af dyr?

Hvad nu, hvis jeg er pædofil?

Hvad nu, hvis jeg har forulempet nogen seksuelt?

Tænk nu, hvis jeg er blevet udsat for seksuelle overgreb uden af kunne huske det?

Eksempler på tvangshandlinger vedrørende seksuelt eller pædofilt tema:

Søge information

Sammenligne

Teste

Tjekke

Lede efter bevis

Overvågning af kropslige symptomer

Genspille fortid

Analyse 

Undgåelse

Sikkerhedsadfærd 

Bekymring

Tankeundertrykkelse

Et fiktivt eksempel på en person som rammes af pædofile tvangstanker:

En person har netop set en dokumentar om en pædofil i TV. Pludselig rammer tanken: ’’Hvordan ved man egentlig, om man er pædofil? Tænk nu, hvis jeg er pædofil!’’ Tanken ledsages af noget ubehag, som får personen til at tænke mere over det, da tanken føles vigtig. Personen begynder at sammenligne sig selv med den pædofile fra dokumentaren som forsøg på, at overbevise sig selv om, at det naturligvis ikke er tilfældet og blot er en fjollet tanke. Ubehaget vedbliver på trods af modbeviserne, og personen begynder nu for alvor at tvivle på sig selv. Personen forsøger utallige gange at skubbe tankerne væk, men tvivlen og usikkerheden sidder stadig i kroppen. I samme øjeblik passerer en flok skolebørn på gaden udenfor. Nu begynder personen at overvåge både følelser og kropslige fornemmelser. 

’’Skete der noget i min krop? Mærkede jeg en opstemthed eller en sitren i mit underliv’’?

Netop fordi personen er så optaget af at ’’finde beviser’’, kommer naturlige blodgennemstrømninger til at fejlfortolkes som bevis, hvilket resulterer i en eksplosion af angst og skam. Denne episode åbner døren ind til ugevis af overfokus og grublerier og hermed har OCD’en overtaget kontrollen.

Der er håb forude:

Som nævnt er seksuelle og pædofile tvangstanker tabubelagte, hvilket gør, at personer med disse typer tvangstanker ofte går alene rundt og mistrives. Heldigvis ved vi psykologer (med speciale i OCD) godt hvad det handler om. Vi kan med andre ord sagtens spotte, at det er OCD og hjælpe dig væk fra mistrivslen og tilbage til den hverdag som du havde, før OCD’en ramte. Metakognitiv terapi giver gode resultater ved behandling af OCD med netop disse temaer. 

Der er masser af håb forude, og du skal vide, at du er langt fra den eneste som går rundt med sådanne tanker. Det føles kun sådan, fordi ingen taler om det.

woman-g515398c89_1920
Scroll to Top

Uforpligtende samtale

Har du brug for sparring eller tidsbestilling er du velkommen til at give mig et kald.